Digital Construction World

Digitalisering is essentieel voor aannemers die zich willen professionaliseren en Embuild moet hen daarop voorbereiden.

Embuild – Digital Construction Brussels trok dit jaar bekende maar ook nieuwe exposanten

Digital Construction Brussels mag tegenwoordig zonder aarzelen een traditie genoemd worden. Dit jaar vond deze vakbeurs gewijd aan de digitalisering van de bouw plaats op 17 oktober in Brussels Kart Expo in Groot-Bijgaarden. Embuild Magazine ging er de sfeer opsnuiven en stelde vast dat de beurs een steeds groter gamma tools presenteert waarmee bouwondernemingen hun processen kunnen stroomlijnen en hun efficiëntie verhogen.

DCB, dat georganiseerd wordt door Embuild in een partnership met Buildwise (het voormalige WTCB), was dit jaar al aan zijn zesde uitgave toe. Het is uitgegroeid tot een evenement dat je niet links kunt laten liggen als je wilt digitaliseren. Dat bleek ook uit het aanzienlijke aantal aannemers, ingenieurs, architecten, studenten enzovoort.

Uw beroepsorganisatie is ervan overtuigd dat digitalisering een van die trends is die geen enkele aannemer mag missen, ongeacht de omvang van zijn onderneming. Onder meer daarom waren er niet alleen een kleine vijftig producenten providers uitgenodigd op deze beurs. Hun tools, producten en diensten zijn belangrijk, maar dat deel van DCB werd aangevuld met boeiende seminaries en infomomenten van zowel Buildwise als de exposanten.

Teamoty uit Frankrijk

Intussen trekt DCB ook buitenlandse interesse. Bij de exposanten was dit jaar een leverancier die helemaal uit Frankrijk gekomen was, Teamoty. Director Operations Adrien Pourret van deze firma was onder de indruk van de organisatie van de vakbeurs.

Adrien Pourret: “We hebben deelgenomen aan de Summer University en zo zijn we in contact gekomen met Embuild, dat ons voorstelde om hier op deze digitale vakbeurs te komen staan. In Frankrijk hebben we al goede ervaringen met dit type event, en ik moet het toegeven: de organisatie hier in België is perfect. En daar komt bij dat de locatie perfect geschikt is voor een dergelijke beurs. Proficiat, Embuild!”

Graag gedaan, beste buren! We krijgen graag complimentjes van de andere kant van de Belgisch-Franse grens. Maar wat doen jullie voor de aannemers?

Adrien Pourret: “We hebben twee oplossingen in een hoofdrol. De eerste heet Teamoty Logistics, een programma om de logistiek van een bouwplaats te optimaliseren. Met deze oplossing kun je de stroom van leveringen coördineren en plannen op één enkel platform met alle betrokkenen en leveranciers van een bouwproject. Je kunt er hulpmiddelen mee delen, bijvoorbeeld heftoestellen en machines voor goederenbehandeling. Je kunt er je teams ook zo mee organiseren dat de verschillende goederenstromen vlotter verlopen.”

De tweede oplossing is Teamoty Scheduling. Deze tool dient om te plannen waar en wanneer welke werken het beste gebeuren. Daarvoor werd inspiratie gezocht in de technieken voor geotemporal planning van de lean-methodologie.

Adrien Pourret: “Teamoty Scheduling is tegelijk een tool voor de planning, de opvolging en het operationele beheer van de bouwplaats. Je kunt er de verschillende taken efficiënt mee organiseren, en de Key Performance Indicators van een project opvolgen. Met deze tool kun je op elk moment schatten welke einddatum een project zal hebben en of je de mijlpalen gaat halen.”

Spectr BIM

Op enkel stappen van de stand van Teamoty zagen we bezoekers virtual reality-brillen testen in een afgelijnde zone. Het bleek op de stand van Spectr BIM te zijn, een kmo uit Mechelen die in 2018 opgericht werd. Sem Van Dam, die bij de firma instaat voor de klantenrelaties, gaf ons tekst en uitleg.

Sem Van Dam: “Ons tools zetten een BIM om in een virtuele wereld die met een VR-bril kunt zien. Het is een soort virtualisatie van een ontwerp die de visualisering van een project verbetert, niet alleen voor de architect maar ook voor de aannemer en de klant: samenwerking in real-time, onderdompeling in de virtuele realiteit, geavanceerde beeldvorming, simulaties van verlichting, een rationele workflow. Dankzij Spectr BIM kun je inspelen op potentiële problemen vóór de eigenlijke bouw, geïnformeerde beslissingen nemen en tijd en middelen uitsparen.

Het is de eerste keer dat deze nog jonge onderneming op DCB staat. Het is een heel prettige ervaring.

Sem Van Dam: “De bezoeker krijgt een interessant parcours voorgelegd. Het is in essentie met aannemer en architecten dat we contact hadden. We merken dat professionals op zoek zijn naar de tools die wij aanbieden.”

Build Software

Zoals het voorgaande aantoont, waren er een aantal nieuwe exposanten met interessante producten op DCB 2023. Maar daarnaast waren er natuurlijk ook de anciens, de ondernemingen die er sinds de eerste keer bij zijn en die dit event niet willen missen. Een klassiek voorbeeld is Build Software uit Herselt.

Mede-eigenaar Bert Van Dessel: “Deze beurs wordt perfect georganiseerd door Embuild en als partner bij de digitalisering kunnen wij niet wegblijven. Wij ontmoeten hier elk jaar heel wat klanten. Sinds 1997 helpen wij meer dan 130 bouwbedrijven bij het uitwerken van een visie en een toekomststrategie. We begeleiden hen bij de digitalisering van hun administratieve processen: kostprijsberekening, offertes, het beheer van bouwplaatsen, de planning, de facturatie enzovoort.”

Geslaagd, ondanks de omstandigheden

Digital Construction Brussels 2023 moest helaas plaatsvinden op een luguber moment. Op 16 oktober, minder dan 24 uur eerder, had een terrorist in Brussel twee mensen gedood.

De aanslag was een schok voor heel het land. Wie er op 17 oktober niet moest zijn, vermeed meestal de hoofdstad. De organisatoren van DCB vreesden dat de bezoekersaantallen zouden lijden onder deze uiterst begrijpelijke reactie. Maar dat viel uiteindelijk mee.

Bron : Embuild magazine – editie november

Digital Construction Brussels meets
Digital Construction Day

15 oktober 2024
Brussels Kart Expo