Digital Construction World

Digitalisering is essentieel voor aannemers die zich willen professionaliseren en Embuild moet hen daarop voorbereiden.

Bluebeam Revu: de pdf-software die uw bouwplannen omzet tot werkbare documenten.

Bluebeam Revu is een pdf-software die door en voor de bouw ontwikkeld is om bouwplannen op een slimme manier in te lezen. Vanuit het pdf-bestand kan u meteen markeren, meten en meetstaten opmaken, die hoeveelheden exporteren naar Excel, calculaties maken, werfplannen uitwerken, plannen aanpassen, opmerkingen noteren en documenten delen. Bluebeam kan ingezet worden doorheen heel het bouwproces, van calculatie tot de uitvoering van de werken.

Bluebeam Software

De gebruikers van Bluebeam Revu zijn bouwpromotoren, aannemers, calculators, projectleiders, werfleiders en techniekers. Zij zetten de software in om digitale bouwplannen om te zetten naar dynamische pdf-plannen, verrijkt met data en cruciale gegevens. Met geprinte bouwplannen werken is omslachtig. Er zijn vaak verschillende versies in omloop met geschreven notities of gewijzigde markeringen waardoor er sneller fouten gemaakt worden. 

Bluebeam Revu gaat veel verder dan de klassieke pdf-reader en toch is er geen IT-kennis vereist om met deze pdf-software te werken. Vanop uw laptop of tablet kan u de bouwplannen in pdf inlezen, data exporteren, aanpassen, bespreken, delen en delegeren naar de verschillende bouwteams op en naast de werf. Is er een kleine update van een plan? Dan krijgen alle betrokkenen meteen de laatste (digitale) versie waardoor de foutenmarge opvallend kleiner wordt. Bovendien duidt de software aan waar er wijzigingen zijn doorgevoerd zodat u makkelijk de verschillende versies kan vergelijken.

In België en buurlanden werken reeds 400 bouwbedrijven met Bluebeam Revu, goed voor zo’n 4.000 gebruikers. Planofurn werkt sinds 2018 met Bluebeam en is fan van het eerste uur.

“Planofurn, maakt vast meubilair op grote schaal voor bouwprojecten in de gezondheidssector, scholen, kantoren en studentenblokken. Wij noemen onszelf Technical Furnishing Experts en zijn gevestigd in Waregem”, licht Managing Director Filip Vermeire toe. “Wij werken met Bluebeam om pdf-plannen van architecten rechtstreeks in te lezen. Het grote voordeel is dat deze software cruciale data genereert waarmee onze calculators onmiddellijk aan de slag kunnen. Zo kunnen we op de pdf-plannen zelf units inkleuren, metingen uitvoeren en specifieke codes toekennen. Dit versnelt en vereenvoudigt de calculatie en prijsberekening. Groen licht voor onze offerte? Dan verfijnen we de grondplannen in Bluebeam ter voorbereiding van de productie. Later dienen deze grondplannen ook als basis voor onze plaatsers. Ook bij de oplevering van de werken, noteren we alle opmerkingen via onze tablet rechtstreeks op de pdf-plannen. Planofurn gebruikt de Bluebeam software doorheen heel het productieproces, van calculatie tot oplevering.”

“Wij werken 100 % digitaal en maken een speerpunt van extreem korte doorlooptijden. De Bluebeam software speelt daarin een cruciale rol. Vroeger gebeurde alles met een fluostiftje en kilo’s papier, maar dat is met Bluebeam Revu gelukkig verleden tijd,” – Filip Vermeire, Planofurn.

Ook Bouwonderneming Vandebos uit Alken werkt sinds januari 2021 met Bluebeam. We spreken met Process Engineer Stijn Vannut die intussen alle voordelen ontdekt heeft van de pdf-editor.

“Vandebos is gespecialiseerd in nieuwbouw en renovatie voor uitdagende bouwprojecten in het werkgebied Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Wij bestaan al meer dan 90 jaar, maar dat betekent niet dat wij werken zoals 90 jaar geleden,” zegt ingenieur Stijn Vannut. “Via een collega zijn wij in contact gekomen met Bluebeam en na een demonstratie van de software waren we helemaal overtuigd. In januari kregen we een korte maar krachtige opleiding en sindsdien gebruiken we Bluebeam Revu om pdf-plannen in te lezen, zones te markeren, oppervlakten en volumes te berekenen, plannen uit te werken en opmerkingen te noteren. We moeten onze bouwplannen niet meer overzetten naar andere programma’s, dus de efficiëntie en tijdswinst is enorm. Ook de personalisatie van de software is een bijkomend voordeel. In Bluebeam is er al een uitgebreide bibliotheek met bouwtools beschikbaar, maar wij hebben de legende nog verder uitgebreid met eigen tekenaccessoires zoals bijvoorbeeld wegsignalisatie voor het werfverkeer. Wat ik persoonlijk een handige functie vind, is dat je plannen met elkaar kan vergelijken. Dan zie ik meteen waar het verschil zit met de vorige versies.”

“Digitalisatie in de bouw is een must om efficiënter en duurzamer te kunnen werken. Sinds we met Bluebeam werken, merken we daadwerkelijk het verschil. Deze software werkt heel intuïtief en is duidelijk ontwikkeld met kennis van bouwzaken.” – Stijn Vannut, Vandebos

Bluefields is Belgisch verdeler van de Bluebeam-software. Bij de installatie worden de nodige opleidingen voorzien en ook bij technische vragen of problemen kan u rekenen op hun support. Bluefields is geregistreerd als dienstverlener van de kmo-portefeuille.

Benieuwd of Bluebeam Revu ook uw bouwbedrijf efficiëntie kan opleveren?

Thierry Forest - Zaakvoerder Bluefields

Digital Construction Brussels meets
Digital Construction Day

15 oktober 2024
Brussels Kart Expo