Digital Construction World

Digitalisering is essentieel voor aannemers die zich willen professionaliseren en Embuild moet hen daarop voorbereiden.

­Bouwbedrijf Sotrelco verhoogt efficiëntie met ArchiSnapper

We hadden het genoegen om te spreken Israël Cassano, die al 20 jaar werkt bij Sotrelco.

­ Bouwbedrijf Sotrelco verhoogt efficiëntie met ArchiSnapper

Sotrelco employees using digital technology

Israël, kun je Sotrelco even introduceren?

“Sotrelco is begonnen als een elektrotechnisch bedrijf. In de loop van de jaren hebben we onze expertise uitgebreid en vandaag richten we ons op drie hoofdafdelingen. Naast elektriciteit hebben we ook een afdeling HVAC uitgebouwd, en sinds drie jaar hebben we ook een bouwafdeling die zich richt op renovaties.”

“Sotrelco werd opgericht in 1977 en is gestaag gegroeid tot een team van bijna 150 medewerkers en arbeiders.”

“Onder de projecten die momenteel in uitvoering zijn is de renovatie van het voormalige Sheraton Hotel Brussel, met 550 kamers, het vermelden waard. Sotrelco werkt aan een brede waaier van projecten, zoals ziekenhuizen, voetbalstadions, scholen en sociale woningen.”

Sotrelco construction project

Diversiteit is waar Israël het meest enthousiast over is: “Het mooie is dat onze projecten allemaal zo verschillend zijn, en dat is interessant. Elk project is volledig anders dan het vorige.”

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden bij Sotrelco?

“Twintig jaar geleden begon ik bij Sotrelco als tekenaar. Door mijn achtergrond in elektronica en informatica kon ik gaandeweg de verantwoordelijkheden van de IT-manager binnen het bedrijf overnemen. Ik kreeg steeds meer belangrijke taken en het afgelopen jaar ben ik ook veiligheidsmanager geworden.”

Waar staat Sotrelco op het gebied van digitalisering?

“Sotrelco heeft met succes de mogelijkheden toegepast die het afgelopen decennium zijn ontstaan op gebied van digitalisering.”

“Onze infrastructuur is nu heel geavanceerd. We hebben verschillende  project management oplossingen. We hebben een algemene software die alle activiteiten van ons bedrijf stroomlijnt, van orderinvoer tot logistiek en financiën. We hebben dit goed kunnen afstemmen op onze bedrijfsprocessen. Ook gebruiken we ON!Track van Hilti, een betrouwbare software voor het beheer van ons machinepark. Sinds we de afdeling van renovatieprojecten hebben uitgebreid, zijn we Traxxeo ook gaan gebruiken om ons materiaal en materieel te beheren.”

“Sotrelco heeft alle data toegankelijk gemaakt via een VPN om zo een ​​optimale samenwerking tussen de centrale diensten en de projectmanagers onderweg mogelijk te maken.”

Op de vraag hoe hij de toekomst van het bedrijf en zijn positie ziet, is Israël optimistisch:

“Het traject van Sotrelco top op heden is ongelooflijk! En we gaan nog niet stoppen. Vandaag zijn onze teams hooggekwalificeerd, wat ons aanmoedigt om meer risico’s te nemen en complexere projecten te accepteren, zoals die van het Sheraton (+- € 45 miljoen voor het Sotrelco gedeelte). Studenten kunnen nu ook stage lopen op onze werven. We hebben recent twee jonge mensen van A tot Z opgeleid, die daarop Sotrelco medewerkers geworden zijn in mijn team – een zeer positieve ervaring. Permanente vorming is erg belangrijk voor mij, en motivatie is een drijfveer voor alles.”

En ArchiSnapper?

Israëls eerste contact met ArchiSnapper gaat terug tot 2018, op een vakbeurs voor bouwbedrijven in België.

“Op het werk was het al een tijdje een onderwerp van dicussie. Als het om software voor werfinspecties en werfverslagen ging, leek niets echt aan onze eisen te voldoen. We zegden zelfs half lachend dat we misschien zelf een software moesten lanceren. Wat me het meest opviel toen ik het ArchiSnapper team ontmoette en een demo zag, was dat de tool zo eenvoudig en toch krachtig was. En ik was niet gemakkelijk te overtuigen; we hadden al veel vergelijkbare software getest en ze waren allemaal ofwel te duur, niet volledig of inefficiënt.”

ArchiSnapper heeft me binnen de kortste keren overtuigd. Het is een zeer intuïtieve tool. Een video van 5 minuten en een demo van 10 minuten; zo lang duurde het tot ik begreep hoe het werkt. Het was erg belangrijk voor mij om een ​​tool te vinden die gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te implementeren is, want als IT verantwoordelijke is het mijn taak om de rest van het team op te leiden.”

“Of het nu gaat om foto logboeken, werfopvolging of inspectieverslagen, met ArchiSnapper kan ik het allemaal. Het is voor mij van cruciaal belang om al mijn informatie op één plaats te hebben. Bv wanneer je ter plaatse bent en iets moet bespreken met een onderaannemer. Hoe georganiseerd je ook bent, het is zo gemakkelijk om iets cruciaal te vergeten wanneer alle informatie verspreid is over verschillende plaatsen. Vroeger verspilde ik veel tijd en energie aan het onthouden waar welke informatie was opgeslagen, welk communicatiekanaal werd gebruikt, enzovoort.”

“We hebben een lange weg afgelegd: nu kan ik gewoon een foto maken, een punt aanduiden op het grondplan, en deze in één keer delen met alle partijen. De tijdwinst is enorm! Een collega-architect was zelfs verrast door de kwaliteit en structuur van onze werfverslagen en vroeg hoe we dat doen.”

“De checklist functionaliteit is voor mij een onmisbaar hulpmiddel geworden. Ik ben veiligheidsinspecteur en adviseur. Het is mijn taak om veel dingen ter plaatse na te kijken. Ik kan het me niet veroorloven om iets te vergeten, en een checklist op mijn tablet helpt me daarbij. Dankzij ArchiSnapper is mijn inspectieverslag klaar wanneer ik de werf verlaat en kan ik het direct vanuit de app verzenden naar alle betrokkenen.”

“Ik werkte tot 4 uur aan één werfverslag. Dankzij ArchiSnapper is die tijd nu teruggebracht tot … 10 minuten!”

Construction firm employees using ArchiSnapper

En Israël heeft ook de rest van het bedrijf overtuigd: “Of het nu gaat om het beheren en delen van openstaande punten met onderaannemers, of werfinspecties en verslagen, ArchiSnapper wordt door iedereen gebruikt.”

“Vertrekken van een vorig werfverslag om een nieuw ​​te maken, samenwerking met onderaannemers en het lokaliseren van punten op een plattegrond zijn bijzonder interessante functies voor een bouwbedrijf als Sotrelco. Bovendien is de samenwerking met het ArchiSnapper team zeer aangenaam. Ze hebben altijd naar onze vragen geluisterd en onze relatie is vriendelijk en informeel. Ik ben zo onder de indruk van de tool dat ik een demo van het product heb gegeven tijdens een bijeenkomst met veiligheidsspecialisten van verschillende bouwbedrijven.”

Heb je nog een laatste advies voor degenen die nog steeds worstelen met werfinspecties, werfopvolging, of opleveringen?

“Ga er gewoon voor! Het is echt een eenvoudige, intuïtieve tool met zoveel praktische functies.”

Bedankt, Israël, voor je aanstekelijk enthousiasme! Al het beste aan het Sotrelco team met de voortzetting van de uitdagende projecten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je ArchiSnapper zelf eens bekijken? Neem dan gewoon contact op via support@archisnapper.com. Ons team helpt jou graag verder. Je kan ook een gratis proefperiode starten via onze website.

Digital Construction Brussels meets
Digital Construction Day

15 oktober 2024
Brussels Kart Expo